Hoe verloopt het proces van vraagstuk naar implementatie van iets nieuws? De vijf stappen van Graham Wallas geven een goed beeld:
Je kunt op iedere vraag waarin je dagelijks creatief wil zijn deze stappen toepassen. Voorbeelden van vragen:
Impasse: laat het los!
Gerichter gebruik van de fasen van Wallas in gezamenlijke probleemoplossing
De meeste organisaties zijn inmiddels wel bekend met het toepassen creativiteitstechnieken en brainstorms. Dit gaat echter vaak onder tijdsdruk. Dit werkt maar ten dele. Het voordeel is dat het iedereen bewust maakt van de urgentie. Dit houdt de focus scherp en zorgt dat er in korte tijd vaak veel gedaan wordt. Toch worden er ook kansen gemist:
In de preparatiefase wordt de basis gelegd. Wat is het probleem of vraagstuk? Dat kost tijd, maar hoe beter de preparatiefase hoe hoger het niveau van de ideeën. (Vergelijk het met leren pianospelen: kort oefenen betekent eenvoudige liedjes, lang oefenen maakt het mogelijk ook ingewikkelder stukken te spelen.) Moeten de ideeën uit een groep komen dan is het gezamenlijke niveau dat van de zwakste schakel: het is dus zinvol iedereen goed voor te (laten) bereiden. In de preparatiefase draait het om twee zaken:
De incubatiefase is onzichtbaar maar niet onbelangrijk: het probleem suddert op de achtergrond door terwijl je met andere dingen bezig bent. Veel ideeën ontstaan als je in slaap valt, droomt, sport, doucht enzovoorts. Die tijd moet je wel inbouwen.
Over een week een idee nodig? Bereid je zo snel mogelijk voor, zodat je probleem goed kan inwerken. In de loop van de week kun je nog meer info verzamelen. Laat het daarna rusten, maar blijf alert op ingevingen, die hieraan gerelateerd zijn. Door de vraag in je hoofd te herhalen en daarna los te laten, blijft het onderbewuste er actief mee bezig.
In de intimatiefase krijg je een gevoel dat je het inzicht bijna kan pakken. Dit ontstaat vanzelf, en je hoeft er niets mee te doen.
De illuminatiefase is het ‘Aha-’ of eurekamoment; een inzicht, een lampje dat gaat branden. Het is er in een flits, maar kan net zo snel verdwijnen als je er niets mee doet. Zorg dus dat je ten alle tijden het idee vast kan leggen (door het op te schrijven of in te spreken op je telefoon).
De verificatiefase gaat over controleren, narekenen, afwegen, uitwerken, toepassen. Een goede verificatiefase kan je veel ellende besparen. Soms moet je opnieuw beginnen, soms bijstellen en soms kun je met een gerust hart draagvlak gaan creëren om stap voor stap tot implementatie over te gaan..