Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gesloten (handmatig toevoegen gebruikers, WooCommerce)
Begin
This module is currently closed

Zie je geen cursusinhoud staan? Log dan eerst in via Mijn account.

Sedona methode

Loslaten: Hier en nu
De Sedona Methode zou je kunnen omschrijven als een makkelijk te leren techniek die je in staat stelt om negatieve gevoelens, beperkende gedachten en ongewenste lichamelijke sensaties (zoals pijn en vermoeidheid), on the spot los te kunnen laten.
Hoe minder je vasthoudt, hoe groter de ruimte voor alles dat komt, zoals Stef Bos zingt in Ruimte.


Ongeloof
Het idee dat je zou kunnen besluiten om zorgen, ziekte, pijn, vermoeidheid, angst etc. los te laten is revolutionair en grensverleggend. Het is zo tegen de overtuiging van een cultuur die gebaseerd is op “het vasthouden van controle en vechten tegen”, dat maar weinig mensen geloven dat dit zou kunnen werken.

Van verzet naar flow
Het werken met deze techniek is een omslag in je denken. Het belangrijkste element van deze benadering is dat je een andere verhouding krijgt met je eigen werkelijkheid: Door het verzet los te laten, krijgen deze zaken minder grip op ons. Onze verhouding met wat er is, verschuift van vechten tegen, naar ‘deelnemen aan’. De ervaring van ‘deelnemers’ is dat er veel energie vrijkomt als verzet tegen datgene wat er is, wordt losgelaten. Je leven verandert van moeite doen en hard werken in steeds meer het ervaren van flow.

Van geconditioneerde reflex naar overgave
Als we regelmatig de techniek van het loslaten toepassen, ontdekken we dat verzet niet alleen veel energie kost maar dat het ook niet de bedoelde resultaten oplevert. En toch blijven we ons vaak liever verzetten. Zijn we dan gek dat we iets blijven doen waarvan we weten dat het niet werkt? Dit is simpelweg een aangeleerde geconditioneerde reflex om je te verzetten tegen datgene wat je niet wil. 
Wanneer je die reflex leert loslaten, wacht er overgave, emotionele vrijheid, innerlijke vrede.

What you resist, will persist

Carl Jung

Het is wat het is

Het is onzin, zegt het verstand
Het is wat het is, zegt de liefde
Het is ongeluk, zegt de berekening
Het is alleen maar verdriet, zegt de angst
Het is uitzichtloos, zegt het inzicht
Het is wat het is, zegt de liefde
Het is belachelijk, zegt de trots
Het is lichtzinnigheid, zegt de voorzichtigheid
Het is onmogelijk, zegt de ervaring
Het is wat het is, zegt de liefde.

Gedicht van Erich Fried
Vertaling door Remco Campert


Geschiedenis
Wat nu volgt is zo’n typisch Amerikaans succesverhaal, waar we hier niet zo van houden. Er was in 1952 een man die de helende kracht van loslaten spontaan in zichzelf ontdekte. Lester Levenson werd op zijn 42ste na een tweede hartaanval door zijn artsen naar huis gestuurd om daar te sterven. Maar eenmaal thuis deed hij een opmerkelijke ontdekking. Hij had zich neergelegd bij de mededeling van zijn cardioloog dat hij nog slechts enkele weken te leven had. Er waren in 1952 immers geen hightech dotterbehandelingen of by-pass operaties. Hij besloot om in de dagen die hem nog restten, zich bezig te houden met de vraag: Wie ben ik? En wat is geluk? Terwijl hij deze vragen onderzocht, liet hij, alles wat hij niet was, los. Wat overbleef was de achtergrond-stilte waarin al zijn gevoelens en gedachten verschenen en ook weer verdwenen.

Levenson leefde daarna nog 42 jaar, in geestelijke vrijheid. In die tijd deelde hij zijn ontdekking met iedereen die daar open voor stond. Hij verhuisde naar Sedona (Arizona) en daar werd zijn manier van innerlijk loslaten De Sedona Methode genoemd.
Zijn opvolger Hale Dwoskin heeft de methode daarna verder op de kaart gezet. Van zijn hand is het boek The Sedona Method.

Lester Leveonson, grondlegger Sedona methode

Bron: sedonamethode.nl

Categorieën: deelnemer