Vanuit de krachtbron die jouw purpose en de verbinding met jezelf is, zijn we op zoek gegaan naar de patronen die je ondersteunen om dit voluit in de wereld te zetten. Maar ook waarin jij jezelf klein houdt om jouw purpose te leven. Niets spannender dan vol in het licht te staan met wat jou ten diepste drijft. Vaak voelt angst als een te groot woord. We gebruiken het hier vanuit het perspectief dat er in wezen maar twee smaken zijn: Angst en Liefde. Liefde gaat hier veel verder dan de romantische liefde of liefde voor een dierbare. Het gaat om al die momenten dat je vrede ervaart, samenvalt met jezelf, flow ervaart, een diepe verbondenheid voelt met alles om je heen. Angst zijn al die momenten dat we ons uit de flow laten halen door onze Mind, ons ego. Omdat je iets wil bereiken of vermijden, tekort ervaart en jezelf onwillekeurig beschermt tegen afwijzing van anderen of door jezelf. Als we angst zo beschrijven, helpt het je als signaal dat je afwijkt van je innerlijk kompas waardoor je steeds vaker helpende keuzes kunt maken, in verbinding met jezelf en je omgeving. Als je kunt erkennen dat je bang bent en waar je bang voor bent, kun je makkelijker herkennen dat dit ‘mind’ gedreven is en terugveren naar Liefde.
Opdracht
Kijk in dat licht eens naar de acht Samsarische dharma’s van angst en verlangen. In het Boeddhisme wordt verlangen ook als een vorm van lijden gezien. In de zin dat verlangen vaak (onbewust) gevoed wordt door een onvrede over – of op zin minst een weg bewegen uit – het hier en nu. Je streeft naar iets waar je (onbewust) een tekort in voelt. Dus eigenlijk zijn er maar vier Samsarische dharma’s, met twee zijden van dezelfde medaille (en daarom ook zo genummerd).
– Welke dharma’s zijn voor jouw het meest herkenbaar?
– Op welke manieren uit dat zich, hoe sturen ze bewust en soms heel subtiel en onbewust jouw gedrag?
Pema Chödron
Iemand die mij persoonlijk inspireert in het onder de loep nemen van mijn angsten is de Tibetaanse non Pema Chödron. Deze dame van inmiddels midden tachtig, probeert de oosterse kennis aansprekelijk te maken voor de westerse wereld. Zij geeft les aan de Gampo-abdij in Nova Scotia. Pema Chödrön heeft vele lezingen en meditatiecursussen gegeven. Haar boeken zijn eenvoudig en toegankelijk geschreven en raken (mij) direct.
Deze audio van haar is mooi materiaal voor tijdens een wandeling of lange autorit: The Noble Journey From Fear to Fearlessness.
Leestip: In de literatuurlijst vind je een klein digitaal boekje van Pema Chödron: Falen, opnieuw falen, steeds beter falen. Kijk hier verder meer boekentips van haar hand.