Systemisch werken

Systemisch werken – opstellingen

Je behoefte aan erkenning, en je imprints wie jij zou moeten zijn om die te krijgen, leiden ertoe dat we delen van onszelf sterk ontwikkelen die niet rechtstreeks uit onze kern komen. Denk aan rollen als de pleaser, pusher, perfectionist, controleur, rebel, clown, interne criticus. Ze helpen ons die erkenning te krijgen, waren ooit onze beste keuze om te staan waar we staan en hebben ons ver gebracht.
Nu ben je in een fase van je leven dat je zelf het stuur mag nemen in plaats van je te laten leven door de rollen die het stuur van je metaforische bus overpakken.
Deze mechanismen zitten echter diep in onszelf verankerend. Vaak haken ze ook aan de loyaliteit die je hebt met je ouders, een rol die je als kind al op je nam om te zorgen dat het systeem bij elkaar bleef.
Hoe ga je staan, ook als het spannend wordt? In de opstellingen werd duidelijk hoe we in het veld van collectief bewustzijn de inzichten en antwoorden kunnen opdiepen voor deze universele vragen.



Systemisch werken is een houding waarbij je naar de samenhang van de delen in het geheel kijkt en waarbij je de systemische principes toepast. Opstellingen zijn een hulpmiddel om informatie boven tafel te krijgen die anders niet beschikbaar is. Tevens is het een manier om helende bewegingen tot stand te brengen die tot op een diep niveau gevoeld en verwerkt worden.


Er is veel over opstellingen geschreven. Lees hier de extra module voor je toegevoegd met een handzame samenvatting.