Action Learning
Wat is Action Learning?
Action Learning is een vorm van leiderschapstraining, waarin een groep managers met praktijkervaring, door bespreking van elkaars dagelijkse problemen, van en met elkaar leert. Deze is bedacht door Reg Evans en heeft zijn oorsprong in 1940.
Het ondernemen van acties, onbekende problemen aanpakken, nieuwe paden zoeken, risico’s nemen en experimenten aangaan zijn inherent aan Action Learning.
Action Learning: leren door doen
De kern van Action Learning is leren door te doen. Leeractiviteiten binnen Action Learningprogramma’s worden op geheel eigen wijze ingevuld en georganiseerd. De term Action Learning is een veelomvattende term, het is een leerfilosofie en -aanpak tegelijk, en kent de volgende drie specifieke kenmerken:
- Leren is gebaseerd op werkelijk bestaande, realistische taken en projecten (‘real-life cases’); dus niet zozeer de theorie maar de dagelijkse praktijk is de basis.
- Leren vloeit vooral voort uit reflectie op gedane en geplande activiteiten.
- Leren en doen worden frequent afgewisseld om het leren en doen, alsook het leren leren te versterken en op een hoger niveau te brengen. Er is niet alleen aandacht voor wat er geleerd gaat worden maar vooral ook voor hoe je leert.
De belangrijkste basisvaardigheden ontwikkelen mensen al heel vroeg door te experimenteren in de dagelijkse praktijk. Action Learning gaat dan ook uit van leren in het echt. Geen boekenwijsheid uitwisselen, maar praktijkervaringen.
De drie belangrijkste voordelen van Action Learning
De Action Learning-aanpak ontleent haar kracht aan de combinatie die gemaakt wordt tussen leren en handelen in de praktijk. De structuren van leren enerzijds, en werken anderzijds, worden direct aan elkaar gekoppeld. Het grote voordeel hiervan is dat leren op en dichtbij de werkplek tijd kan besparen en transferproblemen kan reduceren of zelfs kan omzeilen. Je leert datgene wat wezenlijk is voor je werk (‘lean learning’).
Het tweede voordeel is dat al doende leren niet alleen leidt tot kennis- en vaardigheidsvermeerdering, maar vooral ook tot de doorgaans noodzakelijke gedrags- en mentaliteitsverandering. Het steeds opnieuw onderzoeken in hoeverre bepaalde houding en gedragingen aan de eisen van het werk voldoen, versterkt de wil en motivatie om daadwerkelijk tot gedragsverandering te komen en biedt de gelegenheid daarmee gericht te oefenen.
Het derde voordeel van Action Learning ligt in de rol die reflectie in het leerproces speelt. Leermomenten ontstaan door frequente, individuele en gemeenschappelijke reflectie. Deze worden bevorderd door een beroep te doen op het ‘Questioning Insight’, door voortdurend vragen te stellen, meetbare doelen te formuleren, meetresultaten terug te koppelen en tot conclusies te komen, die vervolgens uitgangspunt zijn voor de verdere aanpak.
Het streven is dus om tijdens het werkproces de noodzakelijke kennis, kwaliteiten en capaciteiten te ontwikkelen.

Plan van aanpak
Action Learning en Intuïtief Leiderschap
In onze programma’s hoeft een Action Learning plan zich niet te beperken tot de werkcontext. Sommige deelnemers starten hun Action Learning in de privécontext en voegen daar later hun werkdomein aan toe of omgekeerd. Andere kiezen van het begin af aan voor beide domeinen. Volg daarin je eigen wijsheid. Het belangrijkste is dat je bewust experimenteert en steeds reflecteert op de opgedane ervaringen.
De illusie van maakbaarheid, kom los van het als-dan denken
Doelen stellen en hard werken om deze te realiseren, komt vaak voort uit een oordeel over jezelf in het hier en nu. Aan het willen realiseren van bepaalde doelen, ligt vaak een magisch denken ten grondslag: “Als ik maar (….doel) realiseer, dan….(heb ik/ben ik … en dan ben ik gelukkig)”. Als het niet gaat zoals we willen, doet dit direct iets met ons gevoel van eigenwaarde. Draai het eens om: het is al goed zoals het is, je bent al precies goed zoals je bent. Van daaruit ben je nieuwsgierig wat dit gevoel van ruimte en innerlijke vrede verder kan versterken om tot een bredere win-win(-win-win) te komen. En ja, er zijn oordelen en emoties over hoe het gaat. Die kun je simpelweg waarnemen. Maar er bestaat in onze ogen niet zoiets als lukken of mislukken.
Aan de slag!
Je hebt inmiddels verschillende bouwstenen verzameld, die je kunnen helpen in je Action Learning Plan:
- Je doelen uit het start-assessment.
- De tekening van je dier/landschap met de kernzin.
- Je inzichten uit de biografiewandeling.
- De meting: de reflact en/of me.scan.
- Je eigen notities.
- De opname van de groepsreflectie op jouw plan.
Opdracht
Je kunt nu in het bijgevoegde format stap 1 en stap 2 invullen. Bespreek deze vervolgens met je buddy. Om meer zicht te krijgen op de obstakels uit stap 1 (vraag 5), kunnen jullie de afpelvragen op het kaartje met de ui gebruiken.
Schrijf de eerste versie van je plan-van-aanpak binnen 1 week! Tijdens de groepscoachings en de live trainingsdagen ga je elkaar bevragen naar je observaties, wat nieuw en anders is en wat de effecten en resultaten daarvan zijn. Wellicht bots je tegen belemmeringen op, of lukt het niet (helemaal): ook dat is een succes, want super leerzaam.
Via deze link kun je het plan-van-aanpak downloaden
Je kunt je action learning plan uploaden via de rode knop onderaan deze pagina.
Plan – Observe – Do – Reflact
Tijdens de looptijd van deze leergang kun je de cirkel van plan naar reflectie meerdere keren doorlopen. Begin echter met maximaal twee situaties/gedragingen en houdt die minimaal 40 dagen als focuspunt.

.
Iets nieuws doen, is al een succes!