Weergave van 4 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3220
   Leen Boltjes
   Deelnemer

    Tijd verstrijkt snel, zeker als je met allerlei uiteenlopende dingen bezig bent. De melding van Sanne over het openstellen van les 5 bewustzijnstraining bracht mij weer bij kernzaken.

    Duidelijk dat de bewustzijnstrainingen niet als zodanig in mijn bewustzijn zijn opgenomen, anders werd ik niet zo verrast door de melding. Na de tweedaagse cursus heb ik mondjesmaat geprobeerd de trainingen te integreren in mijn systeem, na twee á drie weken merkte ik een blokkade door de geforceerde wijze waarop ik getracht heb het positieve van de bewustzijnstraining te ervaren. Past niet in het beeld van mindfulness. Dat brengt mij bij de veronderstelling dat ieder op zijn eigen wijze de bewustzijnstrainingen kan implementeren in zijn of haar leven. Zelf heb ik altijd al de beste controle over het welzijn van mijn lichaam gedurende sportieve inspanning om ontspanning te hebben. Als ik door slechte weersomstandigheden, of door allerlei druktes, langer dan een week niet heb kunnen fietsen gaat het niet goed met mij. Omgekeerd gaat het ook niet goed als de omstandigheden er wel naar zijn maar ik geen zin heb om te fietsen, dan zit er een blokkade en moet ik aan het werk met de oorzaak daarvan. Tijdens het fietsen merk ik hoe het ervoor staat, klopt mijn conditie met het moment. Slechte conditie vanwege weinig nachtrust of alcohol gebruik de avond ervoor is te verklaren. Wanneer gevoelsmatig alles zou moeten kloppen en ik kom toch niet vooruit dan is er iets aan de hand. Het tegenstrijdige aan mijn methode in vergelijking met mindfulness is de factor rust. Maandag 20 november nog maar eens met elkaar van gedachte wisselen hoe hier mee om te gaan. Ben trouwens op voorhand wel benieuwd of het jullie lukt om de bewustzijnstrainingen te implementeren!
    Tot de 20e,
    groeten,
    Leen

   • #3222
    Sanne Vos
    Deelnemer

     Hoi Leen,

     Ik herken zoveel aan jouw bericht dat ik graag reageer. Eerst het jezelf forceren om de bewustzijnstraining in je systeem te krijgen. Dan de conclusie dat er meer wegen naar Rome leiden, en dat die van jou fietsen is. Bewegen ipv stil zitten. Ik herken het ‘je hoofd leeg fietsen’. Dat dat meestal helpt, maar soms ook niet, dan is er iets aan de hand, zoals jij ook zegt. En je inzicht dat het verschil hem zit in de factor rust.

     En wat dan? Er is iets aan de hand en je kan er niet goed bij.

     Ik herken het uiteraard omdat ik hier ook jarenlang mee geworsteld heb (en nog soms hoor maar wel veel minder vaak).
     Ook ik was (ben) een beweger, ik roei, fiets en wandel. Wanneer ik ging stilzitten en een poging tot meditatie deed, werd mijn hoofd alleen maar onrustiger, gingen dus mijn adem- en mijn hartritme omhoog en voelde ik me alleen maar vervelender.
     Maar diep in mijn hart wist ik dat er wel een antwoord op mijn vragen zou kunnen liggen in de stilte.

     Mijn oplossing zat hem uiteindelijk in om als meditatievorm wel te bewegen maar zeer vertraagd, en daarbij met mijn aandacht naar binnen gaan.

     En daarom hier een paar tips:

     – Als fietser doe jij beslist geregeld rek- en strekoefeningen. Gebruik die, doe ze langzamer en langer (dus ook net iets lichter) dan normaal, terwijl je naar de audio’s luistert, of terwijl je met je aandacht al je lichaamsdelen afgaat. Meteen ook goed voor die strakke hamstrings en zo.

     – Ga eerst lekker even een stukje hard fietsen, je hartslag goed opjagen, en fiets dan op je allertraagst uit terwijl je met je aandacht volledig op je ademhaling let (oké, een half oog op het verkeer).

     – Thuis kan dit ook: een 1-minuut-sprintje op zijn plaats, knieën hoog optrekken, armen in de lucht, maximale inspanning. Daarna op je rug liggen, benen wijd, armen wijd, ademhaling volgen. In de rust die dan volgt lukt eventueel een audio van Jolien of Gert-Jan wel.

     En zo kun je waarschijnlijk zelf ook nog wel een aantal ‘informele’ meditatiemomentjes bedenken. Voor mij zijn ze nog altijd de opstap naar rust in mijn hoofd. En dus naar ruimte en helderheid en antwoorden op mijn vragen.

     Groeten Sanne

    • #3224

     Hoi Allemaal,

     Herkenbaar bericht Leen, tijd verstrijkt snel. Ik herken zaken die je benoemt, de eerste weken lukte het goed om me aan me nieuwe voornemen te houden, merkte dat het wat ging verslappen en heb hierover tijdens de individuele coaching met Jolien over gesproken. Heb de draad opgepakt, ca. 1 week en kom er vervolgens niet toe om dit te integreren in de dagelijkse hectiek. Dus Sanne dank voor de tips, wandelen met de honden maakt mijn hoofd leeg en geeft ruimte om na te denken.

     Afgelopen week heb ik eindelijk voor mezelf gekozen, zat er natuurlijk aan te komen, ik heb een paar dagen vrij genomen om wat afstand te creëren, dacht in het weekend (zondagavond) lees vast wat stukken door en ga maandag met frisse tegenzin weer aan de slag. Bij het lezen van de mt verslagen voelde ik het kookpunt al weer stijgen, dus onvoldoende afstand kunnen nemen en zat er meteen weer in. Grr wat nu, zondagnacht nauwelijks geslapen, zelfs hartkloppingen, dus ja dan weet je het. Het is echt tijd voor een pas op de plaats. In overleg met de huisarts me dus ook ziek gemeld, kan het nu rechtvaardigen voor mezelf. Voelt nog steeds dubbel na iets meer dan 1 week, loslaten blijft moeilijk. Voel me verantwoordelijk voor mijn teams, en ook wel een beetje las falen en in de steeklaten. Maar nu is het tijd voor mezelf, dit blijf ik herhalen in de hoop dat het uiteindelijk ook echt zo zal voelen en niet meer alleen mijn verstand is wat zegt dat dit nu nodig is.
     De druppel was een aantal voorvallen waarin ik merk dat het me zoveel energie koste en het me niets opleverde, ook weten dat het buiten mijn eigen beïnvloedingsmogelijkheden ligt, dus wat doe je dan. Dit is nu nog een worsteling, maar ik geloof dat de tijd mij ook hierin nieuwe inzichten zal geven.
     Ik kijk uit naar volgende week.

     Hartelijke groet,
     Manon

    • #3275

     Ha Manon, Nou dat klinkt als een ingrijpend en broodnodig besluit. Mooi dat we maandag de ruimte hebben om ook stil te staan bij die inzichten.
     En Leen, is de reactie van Sanne bruikbaar voor je? Goed om maandag stil te staan bij wat werkt voor jullie. Hoe geef je vorm aan de bedoeling, zou je kunnen zeggen.
     We gaan dan ook situaties “afpellen”. Dat kan gaan om een lastige interactie met een persoon, groep of taak. Situaties waarin je intuïtie je in de steek laat. Ik heb het gevoel dat dit mooi aansluit bij jullie proces, maar dat gaan we ontdekken. Ik kijk er naar uit weer samen stappen te zetten.

    • #3290
     Perry Bakker
     Deelnemer

      Het gaat op zich lekker met de opdrachten 1t/m 4. Voor opdracht 5 nog wat te doen. Heb nu vooral twee momenten op de dag waarop ik rust neem om te reflecteren wat er gebeurt (gevoelsmomenten)
      Ik kan deze ook beter benoemen. Het lukt mij nog slecht om in het moment dat dit gebeurt een stap terug te doen.
      Inmiddels binnen mijn eigen team en ons MT voldoende ruimte om dit te benoemen en te onderzoeken. Dat krijg ik ook terug en dat is leuk om te horen. Ik kan daar nu ook delen als ik dat op andere plaatsen niet doe. Het gaat dan vooral om veiligheid. Anderen geven aan dat ze het op die plekken ook lastig vinden. Spanning zit vooral op ga ik anderen verliezen, terwijl ik ze juist mee denk te willen nemen als ik dit wel vanuit het gevoel doe. Ik merk dan dat als ik op inhoud mijn doelen bereik het wel ok vindt, terwijl ik zoveel meerwaarde zie dus uit naar maandag. V.w.b. les 4 wel keuzes gemaakt over waar ik wel en niet ik zijn. Wat draagt bij! Omdat ik vrijgezel ben voldoende momenten alleen en juist behoefte aan sociaal contact. Hou deze wel beperkt en merk dat dit juist met vrienden is die geen beslag op mij leggen en dat alleen doen als dat echt nodig is(vinden zij zelf ook niet prettig). Reageer niet meer de hele dag op telefoontjes en berichten. Plan daar momenten voor. Merk dat ik veel tijd sterk in nieuwe waardevolle contacten, die ten koste gaat van bestaande relaties.Heb een aantal ICT maatregelen genomen. Wat mensen op sociale media niet ontvriend, maar krijg ik niet alle berichten meer van. Iets actiever op linked in vanuit doelstellingen in het werk (helpend). Apple watch helpt. Zie wel alles maar, maar op een wijze waarop ik niet direct of kort kan reageren. Een telefoon doorgeschakeld zodat ik maar een telefoon bij mij heb.

    Weergave van 4 reactie threads
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.