Zie je geen cursusinhoud staan? Log dan eerst in via Mijn account.

Mini-masterclass bij drukte en stress

7 tips én een oefening, om bij jezelf te blijven

Drukte zorgt voor vernauwing, zodat je minder in verbinding bent met je ware weten.

We hebben een collectieve drukte gecreëerd om alles belangrijk te vinden. Daarbij hechten we teveel waarde aan allerlei zaken.
Dat helpt enerzijds om ons met passie te verbinden aan dat wat we doen, maar zorgt er anderzijds voor dat we alles veel te belangrijk maken, waardoor de kans ontstaat dat we vastlopen.

Daarom mijn 7 tips, en de oefening, in deze audio, met een korte samenvatting hieronder.

Met deze 7 tips breng je kwaliteit in je drukte en kun je op een simpele manier steeds terugkeren van verkramping en angst naar liefde en wijsheid.

Ideaal om bijvoorbeeld in de auto te beluisteren, zodat je weer weet wat er echt toe doet.

7 tips bij drukte en stress

De 7 tips in het kort

1. Handel ik uit angst of handel ik uit liefde?
Ieder moment van spanning ben je uit het gevoel van overvloed, verbinding en eenheid gestapt. En uit het weten dat alles zich voltrekt zoals het zich voltrekt. Je bevindt je in plaats daarvan in een gevoel van afgescheidenheid. Je maakt je druk om de toekomst en jouw eigen houding en presteren daarin.
Vraag jezelf af, waar ben ik bang voor? Wat leidt me op dit moment? En vraag door als er een antwoord komt. Zo herken je steeds beter wat jouw eigen ego-/angstreacties zijn.

2. Adem door!
Adem door terwijl je je realiseert dat deze angst voortkomt uit een illusie, uit het idee dat jij het goed zou moeten doen. Verplaatst de aandacht van je hoofd naar je lichaam. Adem goed uit en voel waar de spanning zit. Adem dóór die plek heen, creëer ont-spanning in de spanning.

3. Vraag jezelf: MOET ik het doen? Moet IK het doen? Moet ik het NU doen?
Soms kom je dan tot de conclusie dat je moet delegeren, of dat het niet urgent is, of dat je het gewoon helemaal moet laten.

4. Kijk breder dan je to-do-lijstje.
Hoe meer je bezig bent de dingen af te werken, hoe meer er op je afkomt. Iedere mail die je stuurt roept weer een antwoord op. Ga dus niet in de to-do-energie zitten, terwijl de situatie juist vraagt om hoofd- en bijzaken te scheiden. Houd je blik bewust breed, zorg dat je er boven kunt hangen. Blijf uit de details.

5. Zoek afleiding als je vast dreigt te lopen.
Doorbikkelen helpt niet om het grotere plaatje te blijven zien. Je bent allang niet meer productief. Neem pauzes, liefst in de vorm van een ambachtelijk klusje dat je graag doet. In de audio geef ik voorbeelden van afleiding thuis. Op kantoor kan juist het afhandelen van simpele bevredigende taken dit effect hebben. Dit geeft een breder resultaat dan het klusje alleen. Je energie gaat weer stromen. In de tussentijd gaat je onderbewuste gewoon door met het probleem, de inzichten komen later.

6. Bouw korte reflectiemomenten in.
Bouw reflectiemomenten in door diep in te ademen en uit je hoofd en in je lijf te gaan, en vraag jezelf dan wat je intentie is in deze situatie. Doe dat vanuit een wij-intentie (hoe dien ik de situatie). Let daarbij ook op tip 1!
Reflecteer ook achteraf, wat heb ik hiervan opgestoken? Wat gebeurde er in de interactie?

7. Doe een onderzoek in jezelf na een lastige situatie, als oefening.
Ga rustig zitten, neem de lastige situatie opnieuw voor ogen. Ga aan de hand van de Kernzaken Intuïtie-versneller aan de slag.

Stap in de situatie. Vraag jezelf af waarom je jezelf verloor. Reflecteer op je gedachten, op je gevoel.
Stap eruit. Kijk naar jezelf in de interactie, zonder de emoties. Stap in de rol van de vriendelijke, liefdevolle adviseur. Wat valt je dan op? Wat raakt daar jou? Schrijf dan je inzichten op.
Dan nog een laatste stap: vraag jezelf, wat is mijn intentie in deze situatie, hoe kan ik dienstbaar zijn aan de situatie en tegelijkertijd dicht bij mezelf blijven.
Maak verbinding met je intuïtie, met je eigen wijsheid, en vraag jezelf wat deze situatie jou vraagt te zijn. Met die inzichten stap je opnieuw in de situatie. Zo krijg je handvatten die vruchtbaar zijn voor de situatie.

Bijlage: Intuïtie-versneller

Veel succes!

[/student]

Categories: deelnemer

0 Comments

Geef een antwoord